fbpx

Intro Neascultătorii

Acest podcast nu este despre mine. Este despre poveștile altor antreprenori care au reușit și au inovat în tehnologie sau cu ajutorul ei. Oameni care au început un start-up, deși puteau să se mulțumească cu existențe de oameni ascultători, cu cariere corecte și predictibile, lipsite de roller coaster-ul specific antreprenoriatului în tehnologie.

Salutare tuturor, numele meu este Sergiu Biriș, gazda voastră și producător al acestui podcast. Cei mai mulți dintre voi mă cunosc ca fondator al unor proiecte ca Trilulilu, Zonga sau LiveRail – start-up achiziționat de Facebook acum câțiva ani. Recent, am fondat un nou start-up în Entertainment si Tehnologie, numit Soundmix.

Am devenit antreprenor în online acum aproape 15 ani. Am avut cateva succese, dar am avut și esecuri. Am fost și am rămas antreprenor, dar am purtat din când în când si pălăria de investitor. Am trecut cam prin toate fazele prin care trece un antreprenor, de la faza “omul orchestra”, când e musai le faci pe toate singur, la faza de a “ridica” bani de la investitori, apoi a-ți crește accelerat startup-ul și a face exit. Inerent, am trecut și prin faza cu “datul de gard”, că nu se poate să ai parte numai de succes. 

Însă acest podcast nu este despre mine. Este despre poveștile altor antreprenori care au reușit și au inovat în tehnologie sau cu ajutorul ei. Oameni care au început un start-up, deși puteau să se mulțumească cu existențe de oameni ascultători, cu cariere corecte și predictibile, lipsite de roller coaster-ul specific antreprenoriatului în tehnologie. Din când în când, voi avea invitați și investitori, de la care vom învăța cum se vad lucrurile din cealaltă parte a mesei. 

Știm prea bine cu toții că noi, românii, facem parte dintr-o cultură cu o mare aversiune față de risc. Suntem învățați de mici să stăm în banca noastră, să fim ascultători, să ne luam un job călduț, să nu riscăm prea mult… Ce ne trebuie nouă să fim antreprenori? Daca n-o să meargă? Ce-o sa creadă lumea!?

Ca să reușești ca antreprenor, trebuie să știi regulile, dar, mai important, sa știi când sa nu le asculți. Când să le ocolești. Puterea de a schimba lucruri vine din a NU fi ascultător, obedient, precaut sau fricos. Ascultătorii ascultă, neascultătorii inovează. Ascultătorii urmează, neascultătorii sunt lideri.

Una din poveștile mele preferate este legată de Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX, căruia în timpul unui interviu i-a fost pusă intrebarea clasică: “ce sfat ai da unei persoane aflate la început de drum, care vrea să devină antreprenor. Musk, fiind vizibil obosit, răspunde imediat “Don’t do it. Being an entrepreneur is like eating broken glass and starring into the abyss”. Nu știu dacă are nevoie de traducere, dar înseamnă ceva de genul “Nu o face. Să fii antreprenor e ca și cum ai mânca sticlă spartă în timp ce te holbezi în neant’. 

Don’t do it. Being an entrepreneur is like eating broken glass and starring into the abyss – Elon Musk

E unul dintre cele mai descurajatoare sfaturi pe care le-ai auzit vreodată, nu?  

Dar îmi place povestea asta pentru ca Musk știa că un astfel de răspuns va împărți audiența în două: cei care se vor speria și o vor lua la goană, lăsând baltă orice demers antreprenorial și cei care nu vor asculta de acest sfat și vor merge mai departe indiferent de părerile negative ale celor din jur, fie ei și miliardari, salvatori ai planetei și exploratori ai spațiului. 

Aceștia sunt NEASCULTĂTORII. Oameni cărora nu le-a fost teamă să fie catalogați drept nebuni când i-au ignorat pe toți cei care le-au spus că nu vor reusi. Abia aștept să-i cunoaștem împreună și să le ascultăm poveștile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *