fbpx

Neascultătorii, cu Sergiu Biriș

Neascultătorii este un podcast despre poveștile antreprenorilor români, care au fondat startup-uri de succes, au reusit și au inovat în tehnologie sau cu ajutorul ei

Hosted BySergiu Biriș

Salutare tuturor, numele meu este Sergiu Biris, gazda voastra si producator al acestui podcast. Cei mai multi dintre voi ma stiu ca fondator al unor proiecte ca Trilulilu, Zonga sau LiveRail – start-up achizitionat de Facebook acum cativa ani. Recent, am fondat un nou start-up in entertainment si tehnologie, numit Soundmix.

Am devenit antreprenor in online acum aproape 15 ani. Am avut cateva succese, dar am avut si esecuri. Am fost si am ramas antreprenor, dar am purtat din cand in cand si palaria de investitor. Am trecut cam prin toate fazele prin care trece un antreprenor, de la faza “omul orchestra”, cand e musai le faci pe toate singur, la faza de a “ridica” bani de la investitori, apoi a-ti creste accelerat startup-ul si a face exit. Inerent, am trecut si prin faza cu datul de gard, ca nu se poate sa ai numai succes.

Insa acest podcast nu este despre mine. Este despre povestile altor antreprenori care au reusit si au inovat in tehnologie sau cu ajutorul ei. Oameni care au inceput un startup desi puteau sa se multumeasca cu existente de oameni ascultatori, cu cariere corecte si predictibile, lipsite de roller coaster-ul specific antreprenoriatului in tehnologie. Din cand in cand, voi avea invitati si investitori, de la care vom invata cum se vad lucrurile din cealalta parte a mesei.

Stim prea bine cu totii ca noi, romanii, facem parte dintr-o cultura cu o foarte mare aversiune fata de risc. Suntem invatati de mici sa stam in banca noastra, sa fim ascultatori, sa ne luam un job caldut, sa nu riscam prea mult… Ce ne trebuie noua sa fim antreprenori? Daca n-o sa mearga? Ce-o sa creada lumea!?

Ca sa reusesti ca antreprenor, trebuie sa stii regulile dar, mai important, sa stii cand sa le nu le asculti. Cand sa le ocolesti. Puterea de a schimba lucruri vine din a NU fi ascultator, obedient, precaut sau fricos. Ascultatorii asculta, neascultatorii inoveaza. Ascultatorii urmeaza, neascultatorii sunt lideri.

Una din povestile mele preferate este legata de Elon Musk, fondatorul Tesla si SpaceX, caruia in timpul unui interviu a i-a fost pusa intrebarea clasica: “ce sfat ai da unei persoane aflate la inceput de drum, care vrea a devina antreprenor. Musk, fiind vizibil si putin obosit, raspunde imediat “Don’t do it. Being an entrepreneur is like eating breoken glass and starring into the abyss”. Nu stiu daca are nevoie de traducere dar ineamna ceva de genul “Nu o face. Sa fii antreprenor e ca si cum ai manca sticla sparta in timp ce te holbezi in neant’.

E unul dintre cele mai descurajatoare sfaturi pe care le-ai auzit vreodata, nu?

Dar imi place povestea asta pentru ca Musk stia ca un astfel de raspuns va imparti audienta in doua: cei care se vor speria si o vor lua la goana lasand balta orice demers antreprenorial si cei care nu vor asculta de acest sfat si vor merge mai departe indiferent de parerile negative ale celor din jur, fie ei si miliardari, salvatori ai planetei si exploratori ai spatiului.

Acestia sunt NEASCULTATORII. Oameni carora nu le-a fost teama sa fie catalogati drept nebuni cand i-au ignorat pe toti cei care le-au spus ca nu vor reusi. Abia astept sa-i cunoastem impreuna si sa le ascultam povestile.