fbpx

”Nu poți depăși 15 mașini pe vreme însorită, dar poți pe ploaie” – Ayrton Senna #CuVoceTare

Acest articol e primul dintr-o serie nouă, experiment, pe care am denumit-o ”Cu voce tare”. Vor fi episoade audio + articol, de 5-10 minute, pe care le voi alterna cu episoadele obișnuite din podcastul Neascultătorii.


Titlul e un citat care circulă zilele acestea în lumea investitorilor în startup-uri și pe care l-am descoperit la Orlando Nicoară pe Facebook, într-una din diminețile în care ne-a adus știrile pozitive ale zilei.

“You cannot overtake 15 cars in sunny weather… but you can when it’s raining” – Ayrton Senna. Am rezonat imediat cu acest citat pentru că mi-a sumarizat cumva feeling-ul din ultimele săptămâni de carantină.

Antreprenorii cu care am ținut eu legătura în tot acest timp au fost împărțiți în câteva categorii:

Unu, cei care, din păcate, au fost afectați foarte tare de criză și au fost nevoiți să își aloce timp ca să se regrupeze sau chiar să își restructureze complet business-ul. În cazul lor lucrurile sunt mai complicate, datorită implicațiilor financiare sau de resurse umane sau chiar a unei combinații de factori. Pentru ei acest moment e legat mai mult de supraviețuire decât de planuri de viitor.

Doi, cei cu rezerve suficiente pentru nevoile lor și care au considerat că în cazul lor nu merită să depună același efort pentru 10% beneficii, așa că mai bine iau o pauză. Pentru ei criza a venit ca un binemeritat respiro (nu chiar o vacanță), în care telefonul nu mai sună, așa că se pot concentra mai mult pe familie și alte activități, până când lucurile vor reveni la normal.

În ultima categorie sunt cei care au văzut în această criză o oportunitate de a apăsa piciorul pe accelerație pentru că era momentul pe care îl așteptau: ”a venit ploaia”, toată lumea încetinește, deci e momentul perfect să ”depășească 15 mașini”.

Recunosc, mă aflu în a treia categorie, nu pentru că nu-mi doream să fiu în categoria a doua. Am fost foarte tentat să iau o pauză totală, mai ales când au început să cadă tot felul de proiecte și oportunități la care lucram de ceva timp. Am pus însă mai tare piciorul pe accelerație, mai ales pentru că lucram de ceva vreme la un nou produs de live video streaming, o zonă care acum e în plină explozie datorită crizei. Mindsetul meu e că vreau să ieșim în piață cât mai rapid, așa că nu avem timp de pierdut.

Trebuie să recunosc însă, eu sunt și ceva mai paranoic legat de business. Îmi imaginez că la fel cum gândesc eu, mai sunt alți 100 de potențiali concurenți, care sunt la fel de determinați, mai tineri, mai talentați sau mai bine finanțați decât mine, care lucrează zi și noapte la aceeași idee la care lucrez și eu. Dacă eu stau și iau o pauză … pe când mă voi trezi din amorțire, va fi prea târziu. Asta mă motivează cel mai mult. Cred că e așa cum zice și cartea lui Andrew Grove, fondator și fost CEO Intel … Only The Paranoid Survive .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *